ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, η βουλή των αντιπροσώπων, ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εκποιούν με συνοπτικές διαδικασίες και μαζικά πλέον, τις περιουσίες των εργατικών οικογενειών, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Παρατηρούμε τους πολιτικούς εκπροσώπους των ντόπιων και ξένων  μεγαλοεπιχειρηματιών να πασχίζουν να μας πείσουν για το θετικό αντίκτυπο που θα έχει για εμάς η εκποίηση των σπιτιών μας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ μας ξεκαθάρισε πως η ψήφιση του πλαισίου περί αφερεγγυότητας θα είναι προς όφελος μας: «Με απόλυτο τρόπο θέλω να διαβεβαιώσω τους Κύπριους πολίτες πως θα διασφαλίσουμε τους αγοραστές διαμερισμάτων ή οικιών από ντιβέλοπερς από την στιγμή που, πλήρωσαν το ακίνητο τους, το ξόφλησαν ή από την στιγμή που είναι φερέγγυοι και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους». Με άλλα λόγια, όσοι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς του ακινήτου τους, όσοι έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των δανείων τους, αλλά και όσοι είναι φερέγγυοι και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των ληστρικών δανείων των τραπεζών, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Οι μόνοι που έχουν να φοβούνται δηλαδή, είναι εκείνοι που δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους. Ισχύει όμως το ίδιο για όλους;  Προσπαθούν να μας πείσουν οι υπηρέτες τους, πως αυτοί έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς!

Untitled

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα πιο πάνω στοιχεία δεν ισχύει για όλους το ίδιο!

Βάσει της πιο πάνω λίστας (η οποία βρίσκεται στη διάθεση της βουλής των αντιπροσώπων από το 2013) με τους 24 μεγαλοοφειλέτες – πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, το συνολικό ποσό των €5,6 δις φθάνουν τα 20 μεγαλύτερα δάνεια, εκ των οποίων τα €4,6 δις αποτελούν μη εξυπηρετούμενα (ποσοστό 82%). Παρόλα αυτά, οι τράπεζες επέτρεπαν στους μεγαλοπελάτες τους να προβαίνουν σε νέους δανεισμούς, χωρίς καν να έχουν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Άρα ποιοι πρέπει να φοβούνται το ενδεχόμενο εκποιήσεων;

Η απάντηση είναι απλή, μόνο οι εργαζόμενες οικογένειες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όλοι όσοι έχασαν τα κεκτημένα τους (έστω και τα υποτυπώδη), τις συλλογικές συμβάσεις, το εισόδημα τους, την εργασία τους, την υγεία τους… Αλλά, δεν πρέπει να έχουμε παράπονο! Είχαμε τουλάχιστον τα σπίτια μας… αμφιλεγόμενο πλέον «δεδομένο»… ή όπως το έθεσε καλύτερα ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης: «Η κατοικία, είναι δική μου όταν την ξοφλήσω. Από τη στιγμή που την χρωστώ δεν είναι δική μου». Άρα, με τις εξώσεις αυτό που θα γίνει θα είναι επιστροφή κατοικιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Οι οποίοι νόμιμοι ιδιοκτήτες, είναι αυτοί που έβαλαν τα χρήματα. Δηλαδή, οι τράπεζες.

Οι  πιο πάνω αναφορές δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Ο ρόλος του κράτους στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος είναι ξεκάθαρος. Αποτελεί τον υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες, ντιβέλοπερς και τραπεζίτες διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους εις βάρος της πλειοψηφίας. Με θεσμοθετημένο πλέον τρόπο (μετά την ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συμμαχία των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ) και υπό την μορφή της Τρόικα, επιβάλλουν χωρίς ενδοιασμούς τα βρώμικα σχέδια τους έναντι της εργατικής τάξης, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων.

Στο χέρι μας εναπόκειται αν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Με την αδράνεια μας τόσα χρόνια τους επιτρέψαμε να μας εξαθλιώσουν, θα τους επιτρέψουμε να πάρουν και τα σπίτια μας;

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ!

Untitled

https://antifalem.wordpress.com/

https://www.facebook.com/antifasistikodiktyolemesou

antifalem@gmail.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s